YL3AME Radioamatiera piezīmes

NanoVNA

Radioamatieru aprindas kā vētra pārņēmis antenu analizators NanoVNA, kurš pārsteidz ar savu cenas un iespēju apvienojumu. Par nieka 50€ iespējams iegūt ne tiekai S11, bet arī S21 mērījumus ar smita grafikiem un SWR skārienjūtīgā ekrānā. Mērijumi iespējami no 50kHz līdz pat 900MHz.

Iesākšu ar to, ka ir pieejami saprātīgas cenas analizatori ar labāku kvalitāti, bet mazāk iespējām, kā arī analizatori ar daudz vairāk iespējām un precizitāti, kam cenā ir vairāk nulles. Bet NanoVNA šobrīd ir lētākais savā tirgū. Popularitāti tas guvis tieši dēļ cenas sliekšņa: pirms tam, lētākie pieejamie antenu analizatori sākās no 200€ un tajos bija mazāk funkciju. Tāpēc NanoVNA iegādājas gan cilvēki kam līdz šim analizators nav bijis pa kabatai, gan arī cilvēki kam jau ir labi analizatori, kā papildu iekārtu.

Oriģināli šo analizatora dizainu izveidoja Interneta lietotājs edy555/ttrftech ar domu ražot un pārdot. Taču to ar labiem nodomiem ātri pārņēma Ķīnas radioamatieri un sāka ražot lielos apjomos.

Ķīnas ražojumiem protams ir arī savi tipiskie trūkumi - Aliexpress un eBay ir vairāki veikali kas tirgo vienu un to pašu NanoVNA dažādās kvalitātēs sākot no “gandrīz strādājošs” līdz “pieņemami”. Tāda officiālā veikala tā arī nav. Sūdzības mēdz būt par slīpi uzlodētu ekrānu, aukstiem lodējumiem pie slēdžiem. Mans, piemēram, atnāca ar aizsargplēvi uz ekrāna, kuru noplēst nost varēju tikai atskrūvējot iekārtu vaļā.

Analizators uzbūvēts no divpusējas PCB plates, un “korpuss” tiek uztaisīts no vēl divām platītēm.

Tas sastāv no SI5351 signāla ģeneratora, trim SA612A mikseriem, TLV320AIC3204 stereo kodeka. To visu kontrolē STM32F072 mikroprocessors, kam pieslēgts skārienjūtīgs (rezistīvs), krāsains ekrāns. Viss kods un shēmas pieejamas Internetā github.com/ttrftech/NanoVNA

Mērījumi ir pieņemami. Bez problēmām var noteikt vai dipols par garu vai īsu, kāds SWR ir vertikālim utt. Arī omus smitčārtā uzrāda pietiekoši precīzi lai saprastu, kas notiek ar antenu.

Otrais kanāls un S21 mērījumi dod iespēju analizatoru izmantot arī filtru mērīšanai. (Turpmākajās bildēs NanoVNA lietoju bez priekšējā baltā panelīša.)

NanoVNA var lietot arī pieslēgtu pie datora pa USB. Ir speciāla programma kas grafikus attēlo datorā un ļauj ērtāk mainīt parametrus nekā uz mazā ekrāna.

Analizatoram ir popularitāte Interneta vēstuļu grupā nanovna-users. Aktivitāte tur ir liela, proti, septembra mēnesī vien bija vairāk nekā 2000 vēstules.

Tāpat programmai tiek izstrādātas jaunākas versijas un alternatīvas, kuras var “iešūt” iekārtā pa USB.

Lielākā daļa NanoVNA no Aliexpress ir bez baterejām, lai gan platē ir iebūvēts litija batereju USB lādēšanas kontrolieris. Tāpat oriģināli dizainā ir paredzēta vieta ekrāna kārbiņām virs mikseriem, bet arī tās parasti šiem ražojumiem nav uzlodētas.

Manā gadījumā kad saņēmu analizatoru un konstatēju, ka batereja tajā nav, pasūtīju Aliexpress mazu batereju par pāris eiro. Specifikācija, kuru ielodēju un derēja : 30mm×40mm×3mm / 3.7V no aliexpress.com/…. Esmu novērojis ka lietas ar baterejām vai baterejas vienas pašas, no Ķīnas uz Latviju ceļo ļoti lēni.

Notiek arī jaunas antenas analizatora versijas izstrāde - NanoVNA 2.0, tam būs labākas kvalitātes mikseris un iespēja mērījumiem līdz pat 3.5GHz, iekļaujoties tajā pašā NanoVNA cenā. Iespējams ka šāda versija varētu parādīties ķīniešu tirgū jau 2020 gada sākumā. Tai gan nav sakara ar oriģinālo autoru, un esmu skeptisks vai tā ātri spēs piesaistīt kritisko masu, lai Ķīnieši daudz ražotu.

Es uzskatu ka šis 50€ analizators garā ir ļoti līdzīgs Baofeng rācijām. Tas nav labākais analizators pasaulē, ne tuvu, taču tas dod iespēju radioamatierim sākt reālu antenu un filtru būvniecību par minimālu cenu.

Izmantotā literatūra un saites: