YL3AME Radioamatiera piezīmes

IARU R1 SSB Lauku Diena 2019

Septembra sākumā notika IARU R1 lauku diena, kurā strādāju kā YL3AME/P - pārvietojama stacija, ar pārvietojamu antenu un barošanu - bez strāvas tīkla pieslēguma.

IARU pirmā reģiona lauku dienas ir ikgadējs pasākums, kas notiek jūnija pirmajā pilnajā nedēļas nogalē (CW) un septembra pirmajā pilnajā nedēļas nogalē (SSB).

Tā ir lieliska iespēja aktivitātēm antenu dizainā, veidošanā un uzstādīšanā, ģeneratoru uzturēšanā, un arī datorzinībās bez strāvas tīkla līnijām un fiksētām antenām.

Bija brīva nedēļas nogale un ar kolēģi radioamatieri Mārtiņu, YL3CAAJ nodomājām aizlaizt mežā. Par sacensībām uzzināju lral.lv lapas kalendārā. Mārtiņš atrada un sarunāja vietu - mežā gatavu telti ar matračiem un galdu, kurā pa vasaru notika dažādas izklaides aktivitātes.

Ekipējums bija Kenwood 480SAT, parasts auto akumulators, 80m dipols un 30 metrus garš vada gabals pie 9:1 baluna.

  • Trenējām savas spējas uzvilkt antenas koku zaros;
  • Testējām 9:1 baluna efektivitāti salīdzinot ar dipolu;
  • Pārbaudījām akumulatora darbību un lietderību pārvietojamam darbam ēterā.

Līdzi bija arī 2m stacija, un 2m groundplane antena - uzvilkām kokā, bet sakaros tā arī nelietojām. Tomēr tika pārbaudīta un arī strādāja.

Strādāšana sacensībās bija ļoti brīvā stilā. Mēs apmeklējām dažādus apskates objektus apkārtnē - bāku, vecus bunkurus, pludmali - un starp šīm aktivitātēm piesēdāmies pie radio: gan dienā, gan vakarā, gan nākamajā rītā. Izdevās ļoti “dabīgs” pasākums.

Kopumā sastrādājām 13 kontaktus. Lielāko daļu no tiem - arī /P stacijas. Bija patīkami dibinot kontaktu iztēloties, ka tik daudz amatieri ir izbraukuši ārā pie dabas, uzstādījuši savu aparatūru un strādā.

Žurnālu rakstjījām rūtiņu lapā. Pieņemu ka līdz 30 sakariem bez datora var iztikt arī turpmāk. Logu iesniedzu gan DARC, gan arī fd.qrz.ru.

Strādājām 80 un 10 metros lietojot radio iebūvēto tuneri, pārslēdzoties starp dipolu un long-wire antenu. (Radio ir iebūvēts antenu pārslēgs, ka var kaut vai kontakta vidū pārslēgties) centāmies raidīt ar 30W, un ja nebijām dzirdami, cēlām uz 75W un pat visiem simts.

Interesanti novērojumi ka 9:1 baluns un garais vads citreiz pat raidīja sadzirdamāk nekā (zemu paceltais) dipols.

No tehniskās puses visvājākais posms bija parastais akumulators, kas pēc pirmajiem pāris kontaktiem sāka neparasti strauji kristies - vienu brīdi rādīja 12.3V, bet pēc īsa kontakta pat nokrita līdz jau nelietojamiem 10V, un tad atkal atkopās. Savā kontaktu žurnālā pēc kontaktiem pat rakstījām baterejas voltu līmeni. Reāli beidzām sacensības tieši dēļ baterejas. Vēl būs jāskaidro vai vienkārši vecs, vai arī nav vienkārši svininieki nav piemēroti radio slodzei.