YL3AME Radioamatiera piezīmes

1899T kompaktā īsviļņu antena

Vēlos Jums pastāstīt par ļoti nelielu HF vairākjoslu antenu 1899T. (Aliexpress 60€/ MFJ 110€). Tā ir 1,60m īsa teleskopiska antena ar ar spoli apakšā.

Jā- izliekot šo antenu pa 3 stāvā logu daudzstāvu mājā- ir iespējams nodibināt FT8 kontaktus. Man ir izdevušies kontakti 80 metru diapazonā ap 800km aplī. Arī 15 metros pa dienām izdodas.

Antenai komplektā ir vadiņš ar kuru var izlaist kādu tinuma daļu. Ir iespējams piemeklēt tinumu un teleskopiskās antenas garumu līdz pat SWR 1:1 visos bandos, taču SWR līkne ir ļoti stāva. Piemēram, 80 metros uz FT8 frekvences var būt 1:1, bet tikai 30KHz augstāk jau pilnīgi ārpus skalas 1:∞. Es gan slinkoju un antenu pieregulēju tikai aptuveni līdz ap 1:3, pārējo satjūnojot ar radio. (Kāda atšķirība vai spoli pieliek tuneris, vai antena..)

Drīz atkal notiks VASES radioamatieru eksāmens, un no jaunajiem amatieriem būs cilvēki, kuri ķers DX, kuri piedalīsies sacensībās, būvēs antenas uz māju jumtiem un torņiem. Būs tādi kas ar rācijām skries pakaļ satelītiem, vēl citi eksperimentēs ar RF. Noteikti būs kāds kas noliks eksāmenu un tālāk nebūs ēterā dēļ lielas ierīkotas stacijas trūkuma.

Radioamatieriem, kas dzīvo dzīvoklī un pa retam vēlas iedarbināt radio, iesaku pamēģināt šo antenu. Antenu ir iespējams izmantot arī lauka apstākļos, bet tad jau gan labāk paņemt līdzi kādu pilna garuma dipolu un uzkabināt kokā.

Šāda antenas uzstādījums noteikti nav ideāls, un SSB sakari tālāk par kaimiņa ciemu neizdosies, bet tas ir pietiekams lai var pārbaudītu savas tehnikas stāvokli un eksperimentētu. Ko zin varbūt iepatiksies un pēc laika jau uz mājas jumta metīs dipolus uz visām pusēm.

Es pat teiktu, ka šī antena ir vienkāršākais veids kā ātri iesācējam iziet gaisā, pat ja tikai digitāli vai morzē.


Pieejams Facebook, apskatiet tur komentārus