YL3AME Radioamatiera piezīmes

FT8 kontakts ar Arduino

Es nupat nodibināju FT8 kontaktu ar YL3AJE izmantojot signāla ģeneratoru. Šis bija ļoti izaicinošs veids kā VHF nodibināt FT8 kontaktu.

Kā bildē redzams pēc nekārtības- tā īsti nemaz nevar saprast: “Kur tur radio?”. Tūlīt parādīšu shēmu, bet pirmais, kas jāpiemin, ka es nemiksēju un nekonvertēju WSJT-X audio signālu uz RF, bet gan raidīju FT8 toņus pa tiešo no signāla ģeneratora Si5351 ko vadīja Arduino.

Tā kā senajos laikos- man bija pilnīgi nodalīta uztveršana un raidīšana. Uztveršanai lietoju SDRPlay un WSJT-X. Bet raidīšanai uzrakstīju datorā pats FT8 ziņu sūtīšanas programmu. Programma izrēķināja un pa usb sūtīja seriālus datus uz Arduino. Dati saturēja toņus, kādus jāraida (FT8 signāls sastāv no 8 dažādiem toņiem). Arduino šo toņu informāciju pārvērta megahercos un kontrolēja signāla ģeneratoru Si5351.

Uztaisīju šādu programmu. Galvenā doma ir, sūtāmā ziņa jāpārveido 79 simbolus garā virkne, kurā katrs simbols ir viens no 8 toņiem. Tad šo virkni pa serial sūtu uz Arduino. Lai iegūtu virkni, programma izmantoja utilītu “ft8code”, kas nāk komplektā ar WSJT-X.

Signāla uztveršanai lietoju SDRPlay RSP1A uztvērēju, kas savas funkcijas pildīja labi. Lielākā problēma strādājot šādi ar FT8 ir, ka nav iespējama automātiska raidīšana. Es skatījos ekrānā ko dekodē WSJT-X, manuāli savā programmā gatavoju sūtāmās ziņas un klikšķināju “Raidīt”.

Ķīniešu pastiprinātājs bija problemātisks un pie 8+ voltiem pašierosinājās, ja netika padots signāls. Tad nu pie katras raidīšanas es paskrūvēju barošanu uz 9..11 voltiem, bet uztverot- noskrūvēju uz 6V lai tikai pietiek Arduino barošanai.

Papildināts: programmas izejas kods noarhivēts šeit https://gitea.kecom.lv/enkrs/pyradioft8


Atjaunots

Pieejams Facebook, apskatiet tur komentārus