YL3AME Radioamatiera piezīmes

uBitx HF SSB/CW 5W radio

Šobrīd strādāju pie ubitx - Plānoju kā transcīvera plati ielikt CB radio korpusā.

ubitx ir HF transīvera plate no Indijas - 10W SSB/CW heterodīns ar digitālu frekvences sintezatoru. Nekā lieka - pat ne AGC. Cena ap 135EUR. Jaunā versija v6 nāk ar mazu skārienekrānu. Vecākā v5 (šeit attēlos) nāca ar 16x2 teksta displeju.

Visa ubitx ideja ir ka pats var būvēt kā vēlas. Visas shēmas ir pieejamas, plates celiņi nav pārāk kompakti - var lodēt un mainīt lietas kā vien iepatīkas. Var lietot dažādas gatavas ubitx Arduino programmas, vai rakstīt savu.

Oriģinālais ubitx komplekta Arduino+Si5351+displejs ir par lielu priekš šī CB korpusa, tapēc es frekvences sintēzi taisīšu no mazākām atsevišķām platītēm - Arduino nano, SI5351, neliela 5V regulatora. Papildu esmu piemeklējis audio kompresora čipu (SSM2167), ko likšu mikrofona ķēdē.

Izaicinājumi šobrīd:

  1. Tranzistori un radiatori nav 0VDC - tos nevar zemēt. Jāizdomā vai pārlodēt tranzistorus un dzesēt ar korpusu caur kādu strāvu nevedošu paliktni. Vai atstāt iekšā dzesei neizmantojot korpusu.
  2. Visr izmantošu oriģinālos potencometrus, taču uBitx komplektā nāk optisks encoders ko esmu iemontējis - tas der, taču CB oriģinālās uzmavas neder. Nedaudz baidos sabojāt uzmavu urbjot/līmējot.
  3. Vēlos oriģinālo spēka/s-metru iekustināt. Jāizdomā kāda topoloģija vai tinums lai nomērītu izejas jaudu un adatu iekustinātu. S-metra mērījumi interesē mazāk - tas varētu būt sarežģītāk.

Labprāt dzirdēšu jūsu ieteikumus, komentārus!

Attēlā redzama ubitx plate un malās noliktas mazās shēmiņas

  • Si5351
  • Arduino nano ar microusb ligzdu
  • neliels barošanas blociņš kas 13.7V pārveido uz 5V priekš Arduino - to izvēlējos, jo lineārs regulators vien pārāk siltu priekš batereju darbības.
  • SSM2167 audio kompresora čips

Oriģinālā CB displeja vietā ļoti labi derēs mazs OLED displejs. Taču ar enkoderu ir problēma - uz iemontēto enkoderu nevaru dabūt virsū oriģinālo uzmavu.

Šo s-metru vēlētos kautkā analogi iekustināt neietekmējot raidīšanu/uztveršanu.

Skats no augšas. Ja neaizaugs pārāk pilns ar vadiem. Tad būs vietas iebūvēt arī litija jonu baterejas pāris kontaktiem.

Oriģinālais Arduino+regulators+SI5351+16x2 displejs kas nāk ubitx komplektā. Manā gadījumā šo nelietošu.


Pieejams Facebook, apskatiet tur komentārus