YL3AME Radioamatiera piezīmes

Radiofakss

Kādā siltā svētdienas pēcpusdienā ciemojos YL3CAAJ bāzē un testējām dažādu radioaparatūru - SDRplay RSP1a uztvērēju, un platjoslas “discone” tipa antenu no elsi.lv. Radās ideja noķert kādu radiofaksu.

Radiofakss ir SSTV un faksa aparātu priekštecis - metode kas atļauj sūtīt melnbaltu grafiku ar audio signāla palīdzību. 50-tajos gados to aktīvi lietoja lai sūtītu laika ziņu kartes pa telefona līnijām un arī HF radio. Tāpat šo metodi pat izmantoja avīžu ziņu sūtīšanai.

Mūsdienās, radiofaksu primāri izmanto visur pasaulē priekš laika ziņu karšu, satelīta laikapstākļu bilžu un prognožu raidīšanai kuģiem jūrā. Tiesa gan uz kuģiem šobrīd ir pieejami daudz modernāki komunikāciju rīki.

ASV valsts institūcija NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) publicē lielisku 130 lappušu katalogu “WORLDWIDE MARINE RADIOFACSIMILE BROADCAST SCHEDULES” http://www.nws.noaa.gov/om/marine/rfax.pdf ar aktuālajām stacijām kuras sūta šādus laikaziņu faksus.

Faksu uztveršana notiek ar Fldigi programmas palīdzību. Fldigi programmas princips ir, ka ar radiouztvērēju (šajā gadījumā augšējās sānjoslas režīmā) dekodē radiosignālu un audio padod datoram, kur Fldigi to noklausās un atkodē bildi. Taču ja tiek izmantots SDR uztvērējs datorā, tad SDR programma ir tā, kas izdod audio un šo audio tālāk ar “virtuāliem audio kabeļiem” datora iekšienē padod uz Fldigi. Sīkāk neizplūdīšu - noteikti Internetā ir pieejamas daudz instrukcijas visdažādākajiem radio/SDR un programmu savienojumiem.

Mūsu platuma grādos visvieglāk uztvert būs Vācu meteoroloģiskā dienesta - HAMBURG/PINNEBERG stacijas DDK3 un DDK6. Tās raida laika faksus 7.880MHz un 13.882MHz ar 20kW jaudu. Priekš Weatherfax saņemšanas Fldigi programmā jāizvēlas WEFAX-IOC576, režīmu, kas arī ir norādīts NOAA katalogā.

Rezultātā, saņēmām pāris ļoti labas kvalitātes faksus, kur varējām redzēt, ka tuvākās 48h būs vēljoprojām siltas un bez lietus.