YL3AME Radioamatiera piezīmes

SAQ

Divas reizes gadā - Ziemassvētku vakarā un Aleksandersona dienā Jūlija sākumā - vēsturiskā Graimtonas stacija raida ziņojumu pasaulei morzes kodā 17.2 kilociklos.

Šis ir stāsts par to, kā es šā gada 1. jūlijā mēģināju SAQ VLF ziņojumu uztvert tepat Liepājā.

1920-tajos gados būvētā stacija tika lietota ziņu sūtīšanai pāri Atlantijas okeānam. 50 tonnas smagā “SAQ” stacija izmanto 500 zirgspēku indukcijas motoru augstfrekvences ģeneratora griešanai, lai raidītu 17.4 kilometru gara viļņa radiosignālu. Parādoties lampu raidītājiem un izpratnei par īsviļņiem kas labāk derēja telegrammu servisiem, staciju turpināja lietot komunikācijai ar zemūdenēm līdz pat 20 gadsimtam.

Mūsdienās šāda zemfrekvences signāla uztveršana ir iespējama ar minimālu aparatūru.

Viens no variantiem kā SAQ uztvert ir ar pāris opampiem pārveidojot inpendanci un signālu pieslēdzot datora skaņas kartei. Pat visparastākās datora skaņas kartes ar 44KHz samplēšnas ātrumu var uztvert signālus līdz pat 22KHz.

Izmantoju DL1DBC shēmu, kas tieši paredzēta SAQ uztveršanai ar skaņas karti. Būvēšanai šoreiz izmantoju šādu “UM8″ Cyfronika maketplatīti no lemona.lv.

No sākuma plānoju kā visoptimālāk salikt komponentes uz plates, bet vēlāk nolēmu vienkārši no vienas vietas sākt likt tik komponentes rinķī kā jūtas labāk, jo tāpat pāris savienojuma tiltiņi būs jātaisa. Savienojumiem lietoju atgriezumus no rezistoru kājiņām, bet garākiem celiņiem- CAT6 kabeļa dzīslas.

Testējot pieslēdzu pie 6 metru gara vada gabala un turpat dzīvoklī veiksmīgi uztvēru signālus 21.1 KHz Krievijas VLF staciju “RDL”. Tur lejā zemajās frekvencēs esot dzirdamas arī citas lietas - dažādas dabas parādības un tā.

Kad viss bija sagatavots, svētdienas rītā  kopā ar YL3ALL devāmies uz pļavu ar uzlodēto pārveidotāju, vada gabalu un laptopu muguras somā. Priekš VLF uztveršanas vislielākie traucējumi ir 50Hz, tapēc ieteicams ir tikt kautkur tālāk no elektrības līnijām.

Uzlodētā platīte nebija izturīga- pielodētās CAT6 dzīslas bija cietas un atvienojās, atlūza vairāki lodējumi. Signāli un trokšņi datora ekrānā gan parādījās. Laptopa batereja vairāk par 40 minūtēm neizturēja un spilgtajā saulē saskatīt ekrānu bija problemātiski.

Par antenu nebiju līdz galam piedomājis- pēc DL1DBC instrukcijas šāda veida uztveršanai vajadzētu nelielu kapara plāksni.

Rezultātā SAQ ziņojumu šoreiz neuztvēru. Taču ieguvu lielu pieredzi par to, kas strādā un kas - ne.

Gatavojoties nākamām reizēm- plāns ir konstrukciju padarīt izturīgāku kādā mazā kastītē un ar konektoriem- lai nav kustīgu detaļu. Tāpat datoru varētu aizvietot ar Android planšeti (skaņu vienkārši ierakstīt un dekodēt pēc tam, vai arī atrast kādu aplikāciju šim mērķim)