YL3AME Radioamatiera piezīmes

Baofeng RD-5R DMR Radio

Manās rokās ir nonācis jauns radio - Baofeng RD-5R pa 60€.

RD-5R ir lētākais Ķīnas radio, kas reāli spēj strādāt DMR. Šis teikums jāpiemin, jo iepriekšējais Baofeng “DMR” ar līdzīgu nosaukumu DM-5R reāli nestrādāja pareizi ar taimslotiem un repīteriem un guva sliktu slavu.

Šim Baofeng uzsvars likts uz savietojamību ar (cenas ziņā) leģendāro UV-5R. Tas pats pogu izkārtojums, pat stiprinājumu caurumi. Arī baterejas ir saderīgas. Lādētājs komplektā nāk praktiski tas pats, kas vecajam. Pat PTT pogas pārlieku lielais jūtīgums saglabāts.

Antena “Radioddity RD-701″ gan jaunajam ir labāka par vecā plastmasas gabalu. Bildē: Augšā jaunais RD-5R ar antenu, apakšā referencei dzeltens UV-5R.

Vislielākā atšķirība ir pilnībā jaunā programmatūra un dot-matrix displejs, kas izvēlnē var parādīt trīs rindas. Baofeng ir centušies saglabāt veco displeja simboliku un pat pogu saīsnes, bet tikai dažas. Jaunajā menu orientēties ir viegli, bet vecajā bija ērtāk ar numuriem ievadīt vajadzīgo.

Interesanta iezīme ir divu rindu režīms. Visām rokas stacijām, ko man bija gadījies redzēt ir tā, ka var pārslēgties starp atmiņas režīmu, kur iespējami A un B kanāli vai frekvenču režīmu, kur iespējamas A un B frekvences. Šim Baofengam arī ir A un B bloki, taču tajos starp frekvences/atmiņa režīmiem var pārslēgties atsevišķi. Piemēram, attēlā - A ir 145.375 digitāls kanāls frekvences režīmā, bet B ir “Liep.Rep.UH.” atmiņas kanāls.

Jāpiemin ka ne vecā, ne jaunā Baofeng nav divkanālu uztveršanas radio. Vienkārši displejā ir iespējams ātri pārslēgties starp šiem kanāliem un automātiski starp tiem skenēt.

Vislielākā dīvainība vecajiem Baofengiem bija viņu interesantā pieeja pie atmiņā saglabātiem kanāliem - lai kautko pamainītu, kanāls bija jāizdzēš, un no frekvenču ievades režīma jāizveido pa jaunu ar vēlamajiem iestatījumiem. Tas nu itkā būtu sakārtots un tagad Baofeng uzvedas kā pierastie radio - izlabojot ar pogām kautko saglabātā kanālā, radio šīs izmaiņas atceras.

Laikam tāpēc Baofeng bija jāizdomā kāda jauna dīvainība ar ko izcelties, un reāli nav uztaisīts menu jauna atmiņas kanāla izveidošanai. Labi ka radio nāca no rūpnīcas ar 20 demo kanāliem, kurus varēju pārprogrammēt priekš savām vajadzībām. Analogos kanālus par digitāliem un pretēji, gan nav iespējams pārrakstīt, jo atšķiras viss menu - analogajiem ir CTCSS un citas līdzīgas lietas, bet digitālajiem - krāsu kodi un “taimsloti”.

Par programmēšanu ar datoru - šeit gan ir nesaderība ar veco Baofeng. Ja vecajam Baofeng USB vadā iekšā ir kontrolieris, tad jaunais ir parasts “pinouts” uz rācijas konektoru - visa USB loģika atrodas iekšā radio. Diemžēl tas arī nozīmē, ka radio programmēšana ar Pingvīnu tuvākajā laikā vēl nav gaidāma.

Uztveramības traucējumi un “desenss” šim radio gan jūtami jau pa gabalu, lai gan vēl pat nēsmu testējis, tāpēc noteikti ikdienā turpināšu lietot Yaesu. Tomēr priekš digitāla repītera sasniegšanas, šim vajadzētu pietikt.