YL3AME Radioamatiera piezīmes

Pixie 40m CW QRP KIT

Ķīniešu kitu būvēšana man ir iepatikusies. Šodien prezentēju savu jaunāko piedzīvojumu - “Pixie QRP CW” 1/2 vata 40m benda radio. Divi tranzistori, 7.023 Mhz kristāls, pāris pasīvie un transīvers ir gatavs.

Pieminēšu, ka šo 5€ kitu nevajadzētu uztvert kā radio, bet gan kā interesantu projektiņu ar ko padarboties.

Komplektā nav daudz detaļas, un shēma ir ļoti saprotama. Daži komponenti- induktori, keramiskie kondensatori- nomērot izrādījās pat 50% ārpus robežām. Tā kā tos izmanto pie antenas “low-pass” filtra, tad nomainīju uz tuvākiem.

Kad viss gatavs, jāpieslēdz 4 lietas:

  1. Barošana 9-12VDC- no strāvas atkarīgs vai var izspiest ceturtdaļvatu, vai pusi. Barošana iespējama tikai no baterejas. Mēģināju ar vairākiem barošanas blokiem, bet tad uzreiz uztveršana bija traucēta.

  2. Antena. Jāatcerās, ka jaudas praktiski nav. Ja vēlētos raidīt ar šo priekšmetu, lai signāls “pamestu ēku” ideāli būtu tam pieslēgt 7Mhz dipolu perfektā vakumā.

  3. Austiņas. Uz plates ir mazs audio pastiprinātājs, kura skaļums nofiksēts ar pretestību. Noteikti iespējams uzlabojums ir tā vietā uzlodēt maiņrezistoru. Audio filtri nav, un apmēram 2Khz joslā ap 7.024 visi CW signāli ir dzirdami vienlaicīgi.

  4. CW atslēgu- tikai “stright key”. Iekšā nav nekāds keyers…

STOP!!! Es taču nemāku ne raidīt CW, ne uztvert! Par to laikam vajadzēja padomāt pirms sākt..

Tāpēc dekodēšanai varētu skaņu padot uz datora Fldigi, bet vēl nav mēģināts.

Raidīšanai talkā nāk Arduino un viens tranzistors. Lai Arduino jebkuru no datora saņemto tekstu sapīkstina pats!

Arduino pielikšana bija tāda ašā, neplānotā ideja, ko realizēju sestdienas rītā. Viss strādāja- no datora sūti tekstu pa USB un Arduino to pīkstina.

Tiesa, notestēt darbību ir grūti- ar tik mazu jaudu nekur tālu nevar aizraidīt, bet tuvumā mērot ar SDR, uztveras signāli no plates celiņiem, kristāla un tranzistoriem pirms filtra.

Tāpēc nākamais uzdevums ir visu ielikt metāla kārbā, kuru jau iegādājos:

Vēl tikai jāizēd..

Lai šo eksperimentu turpinātu tālāk, man ir pasūtīta 3€ ārējā skaņas karte, lai CW var dekodēt datorā.

Vēlāk var pie Arduino pieslēgt kādu signāla ģeneratoru, kuri šobrīd ir nopērkami pa 4€. Tādā veidā aizvietot fiksēto kristālu ar maināmu frekvenci. Papētīju celiņus, ir iespējams! Esmu pārliecināts, ka frekvences padošanu uz Arduino varu uzprogrammēt pa CAT un kontrolēt tieši no Fldigi.

Par šādu spēlēšanos ar elektroniku man ir negaidīts ieķēriens. Kaut kas ko nebiju gaidījis, kad pirms gada liku eksāmenu; bet ir tiešām piepildoši. Noteikti iesaku visiem jaunajiem!