YL3AME Radioamatiera piezīmes

Satelīta kontakts

“Baigi labi nāk iekšā”, saku skatīdamies uz rokas stacijas s-metru, kas rāda 5..6 balles. Dārza vidū, blakus man, Mārtiņš YL3CAAJ tēmē ar yagi debesīs. “Var saklausīt pilnus cālus un kvadrātus”, pārsteigumā saka Kārlis YL3CAAK. Dzirdu ka beidzas QSO un momentāli saucu rācijā “DC7KOW this is YL3CAAD from KO06…”

Un jau pēc pāris mirkļiem mans pirmais satelīta kontakts ir nodibināts. Divos metros, ar pieciem vatiem ar Vāciju! Bet pirms turpinu par kontaktu, pastāstīšu nedaudz kā mēs līdz tam nonācām.

Radioamatieru radio satelīti, mūs, Liepājas C klasses amatierus, kolektīvi sāka interesēt jau drīz pēc apliecību saņemšanas. Sākumā vienkārši grozot rokasstacijas ar iebūvētajām antenām visos virzienos, mēģinājām kautko sadzirdēt. Dažreiz tas pat izdevās. Tālāk mēģinājām ar dažādām paštaisītām un rūpnieciskām yagi antenām.

Ap 2017. gada decembri man ar YL3ALL (tolaik YL3CAAC) sanāca pat nelielas sacensības- kurš salasīs vairāk telemetrijas no Fox satelītiem.

Bildē: pieraksti no vienas no pirmajām nopietnajām reizēm, kad mēģināju uztvert telemetriju ar yagi.

Amsat Fox satelītos ir 2m/70cm retlansators un arī kāds zinātnisks eksperiments. Retranslējot balsi, ar “Data under voice” (DUV) tie raida telemetrijas un eksperimenta datu paketes (200 bps FSK), ko ar speciālu programmu var nolasīt un nosūtīt uz Amsat. (Ir pieejams arī līderu saraksts)[https://www.amsat.org/tlm/leaderboard.php?id=0&db=FOXDB]

Bildē: YL3CAAK klausās satelītu 2018 gada martā.

Visādas šādas aktivitātes darot, varēju iemācīties cik ātri tie satelīti peld pāri debesīm, kā mainās uztveramība, kas ir “labs pass” un kas ne tik labs.

Bildē: antena mugurassomā - nekad nevar zināt, kad iegribēsies paklausīties satelītu. Bilde uzņemta tieši mana pirmā sakara dienā, kad spontāni izdomājām kārtējo reizi paklausīties kā nāk iekšā Fox.

Rezultātā, lai arī doma bija tikai patēmēt un paklausīties, bija pietiekoši daudz pieredze lai zinātu, ka kontakts ar satelītu labs, un jāraida. Nebija lapiņa lai pierakstītu kontakta datus, apmulsu pie signalreporta, bet galu galā kontakts sanāca. Tieši pirms pazuda signāls un vēl uztvēru “thank you for DX”.

Bildē: mana pirmā kontakta attālums.

Tā nu esam pirmo sakaru - 1199km nodibinājuši. Paldies YL3ALL, YL3CAAK, YL3CAAJ un YL3CAAE par līdzdalību un lielo ziņkārību. Nebūtu jūs, kam parādīt ko es tur debesīs grābstos, nebūtu azarta turpināt. Tagad gaidu visu pārējo pirmos sakarus!

Resursi Internetā:

  1. Amatieru satelītu trajektoru plāns jūsu atrašanās vietai: n2yo.com - no lielā saraksta tikai daži ir FM retranslatori, bet pārējie arī ir ķerami ar RTLSDR. Es reizi nedēļā izdrukāju visu trīs fox “10-day pass prediction”, lai vienmēr varu uzmest aci.

  2. Informācija par Amsat Fox projektu: amsat.org. Tur pat arī iegūstama FoxTelem telemetrijas programma.