YL3AME Radioamatiera piezīmes

Laboratorijas Barošanas Bloks

Nodarbojoties ar dažādiem elektronikas projektiņiem, arvien vairāk sāka pietrūkt īsts “constant-current / constant-voltage” barošanas bloks. Palasījis par iespējamiem variantiem, izvēlējos uzbūvēt savu.

Vēlāk noskaidroju, ka tas notika apmēram tajā pašā laikā, kad arī YL3BF nodarbojās ar barošanas bloka veidošanu.

Internetā sastapos ar daudz labām atsauksmēm par RD DPxxxx sērijas modulīšiem šim nolūkam. Visas RD DP sērijas moduļu cenas ir 20-40 eiro robežās, atkarībā no ampēriem un funkcijām. Dārgajiem ir Bluetooth opcija, ar kuras palīdzību var žurnalēt patēriņu.

Manā gadījumā, iegādājos šo DPS3003 “Constant Voltage Current Step-down Programmable Power Supply” moduli, kurš spēj nodrošināt 0-30 voltus, 0-3 ampērus. Iesaku uzmanīties iepērkoties, un izvēlēties tādu ražotāju moduļus, kuriem ir firmware ar 3 lieliem skaitļiem uz OLED ekrāna: volti, ampēri, vati - jo mēdz būt tādi paši moduļi, kuriem uz ekrāna ir tikai 10 rindas ar maziem burtiņiem un tos ir grūti saskatīt.

Jāņem vērā, ka lielākā daļa DP modeļu ir “buck” konverteri, kas nozīmē, ka tie spēj ienākošos voltus tikai samazināt. Rezultātā 30V var izejā dabūt tad, ja iekārta tiek barota ar vismaz 32 voltiem. Modelim DPS3003 iespējamā barošana ir no 6 līdz 40 voltiem.

Barošanas bloku neiegādājos, bet gan parakņājos savās veco lūžņu kastēs. Ja pašam tāds neatrodas, var uzprasīt kādam datorspeciālistam un tas noteikti padalīsies. Lielākais, ko atradu bija 24V 2.5A ar kuru var nodrošināt izejas strāvu līdz apmēram 21 voltam.

Pasūtīju banānu konektoru kuram jau ir standarta 2cm attālums starp termināliem, lai nebūtu jāmocas ar precīzu montāžu. Meklējot jālieto atslēgvārdi “Banana socket binding post”.

Visgrūtāk bija atrast kasti, kur to visu smuki salikt. Meklēšanas vārdi “project box” - interesanti, ka tādas sanāk salīdzinoši dārgi.

Visas preces iegādājos AliExpress. Kopumā komplekts izmaksāja:

  • 18.88€ - DPS3003 Constant Voltage Current Step-down Programmable Power Supply Module
  • 0,73€ - Dual 4mm Banana Plug Jack Socket Binding Post
  • 9,74€ - 20017570mm Waterproof Plastic Enclosure Project Box Instrument Desk Case Shell With Handle For Electronics Components
  • 0,97€ - 4mm Injection Banana Plug To Shrouded Copper Electrical Clamp Alligator Clip Test Cable Leads 1M For Testing Probe
  • 0.00€ - 24VDC 2.5A barošanas bloks
  • 30.32€ kopā

Plastmasas projekta kaste ir diezgan pateicīga dažādu lietu montāžai, un es pieļauju nākotnē kādam citam projektiņam arī šādu pasūtīt vēl. Nostiprināju bloku ar abpusējo līmlenti; iespējams vēlāk pievilkšu ar skrūvi. Pieļauju, ka būtu varējis šajā kastē iebūvēt divus neatkarīgus kontrolierus, bet tad viss būtu diezgan saspiests, un vēlējos paturēt iespēju nelielam ventilatoram, ja izrādīsies nepieciešams.

Iesaku pievērst uzmanību ventilācijas un pārējiem caurumiem kastē, un tad atcerēties kastes ķīniešu aprakstu “.. Waterproof Plastic Enclosure ..”.

Lietošanā modulis ir ērts. Ne tik ērts, kā tipiskie bloki ar diviem atsevišķi grozāmiem slēdžiem, bet ērts. Nepieciešamību pēc tādas regulēšanas atspēko 10 iespējamie saglabājamie mīļākie V/A režīmi, starp kuriem var pārslēgties ar pogām. Tāpat ļoti pārsteidz precizitāte ar 3 zīmēm aiz komata ampēru ierobežošanai.