YL3AME Radioamatiera piezīmes

Baofeng un Yaesu lādētāji

Izdomāju salīdzināt divu, samērā lētu rokas staciju Baofeng UV-5R (25€) un Yaesu FT-65e (90€) lādētājus. No ārpuses abi ir līdzīgi, un fiziski der abām rācijām. Bet tikai fiziski: Baofeng batereja Yaesu lādētājā vienkārši nelādējas, bet Yaesu batereja Baofeng lādētājā it kā lādējas, bet īpaši riskēt un sildīt to nevēlējos.

Skats no ārpuses

Šeit redzams Baofeng “šūpulītis”. Barošanas bloks 0.5A, 10VDC. Batereja tiek lādēta ar 8.4V, 400mA. Lai arī Baofeng baterejām ir trešais “T” kontakts, lādētājā ir tikai divi. Skrūves apakšā nav, nācās diezgan paurķēt ar skrūvgriezi, lai dabūtu vaļā - bet salikt kopā ir super ātri - klikš un darīts - tas noteikti noder rūpnīcā, kur pa dienu jāsaražo tūkstošiem:

Šī ir attiecīgi Yaesu lādēšanas stacija - barošanas bloks 1A, 12VDC. Batereja tiek lādēta ar 8.4V 800mA. Šai ir visi trīs kontakti un, pieņemu ka tieši dēļ “T” kontakta lādētājam ir pretenzijas pret Baofeng batereju. Tāpat daudzie standartu logotipi uz adaptera norāda, ka vismaz mazu daļu no cenas nākas samaksāt par sertifikāciju uz ko liela ietekme lādēšanas (vai radio uztveramības) kvalitātē nebūs:

Baofeng iekšpuse

Pirmo atveram Baofeng. Tur iekšā vienpusējā platīte ar minimālu pasīvo elementu skaitu priekš HXN-WS čipa (ko Google atpazīst kā “constant current linear charge management”):

Yaesu iekšpuse

Yaesu platīte nedaudz lielāka un abpusējā. Lādēšanas čips - CKH0501c - vismaz šim apraksts googlējas kā “lithium battery charging chip”, bet gan šim, gan iepriekš minētajam konkrētus datasheetus atrast nevarēju.

Bija maza maza cerībiņa, ka iekšā būtu Nippon Chemi-con kondiķi, bet tas jau vairāk tāds pārspīlējums priekš 8V lādētāja.

Uz plates gan nav nekādas Yaesu atzīmes, jo, gan jau ka šādu lādētājplatīti var lieto arī citur. Tā tā Ķīna strādā.

Nobeigumam pāris macro bildītes: